Venetië

Venetië: de liefde van mijn leven!

Hoe het allemaal begon … maar waar eet je nu lekker?

Tijdens de zomer van 2014 ben ik voor de eerste keer naar Venetië geweest. Aangezien het er toch ontzettend druk was, sloeg deze stad in als een bom. Ik had al een jarenlange liefde voor Italië maar wat ik daar voelde had ik nog niet eerder meegemaakt.

Ik was toen op doorreis in Italië en besliste dat ik zo gauw mogelijk terug moest om deze stad verder te verkennen. Nog geen 2 maanden later stond ik er terug. De herfst had zijn intrede gemaakt en de stad voelde helemaal anders aan. Nog mysterieuzer, nog aantrekkelijker … Ik was er toen een week en heb er veel nagedacht. Ik besliste dat ik wilde weten hoe het was om in deze stad te leven. Elk geheim van deze stad wilde ik leren kennen en droomde ervan deel uit maken van het dagelijkse leven.

Terwijl ik door de steegjes van Venetië slenterde bedacht ik om een jaar tijdskrediet te nemen. Het liefst wou ik een jaar in deze stad door brengen maar enige ratio hield mij tegen. Ik moest deze onverklaarbare liefde even laten bekoelen en eerst andere oorden opzoeken. Bij terugkomst in België regelde ik mijn compleet gestoorde plan en even later zat ik op het vliegtuig richting Azië. Hierna zou ik voor 4 maanden in Venetië wonen en Italiaans studeren. Het was te gek voor woorden maar het voelde helemaal juist aan…

Tijdens de lente van 2015 arriveerde ik in Venetië. De stad was nog steeds een doolhof voor mij en ik kende er niemand. Maar alsof het voorbestemd was … nog geen 2 dagen later zat ik al bij Venetianen thuis … met zicht op de lagune … met gegrilde vis op mijn bord .. dramatische opera die door het appartement loeide … mijn eerste Italiaanse woordjes te leren. Het leek net een film. Na enkele dagen had ik mijn bijnaam gekregen … La Rossa (roodharige in het Italiaans). Ik was er thuis.

Venetianen zijn zeer gastvrije mensen maar ze hebben soms hun buik vol van toeristen. Eenmaal ze echter voelen dat je vervuld bent van liefde voor hun bijzondere stad dan stellen ze hun hart open. Door met de locals op te trekken leerde ik al snel de lekkerste plaatsjes in Venetië kennen. Venetië zit vol van de slechte eetplaatsjes maar het bruist ook van de lekkerste adresjes. De meeste toeristen gaan zich centreren rond het San Marcoplein. Ik kan je alleen maar aanraden om daar ’s nachts te zitten op de lege terrassen. Adembenemend! Maar overdag is het een mierennest en lekker eten kun je er al helemaal niet! Wel raad ik je aan om een veel te duur gebakje te eten bij Florian Café op het San Marco plein. Dit is de oudste pub ter wereld en het geeft je de grandeur van het Venetië in zijn gloriedagen.

Hieronder geef ik je 3 adresjes waar ik meerdere keren per week ging. Ik werd er behandeld als een prinses en heb er keer op keer verrukkelijk gegeten.

1) Al Timon

Buurt: Cannaregio

http://www.altimon.it/

Albern, gerant van deze zaak gaf mij de bijnaam La Rossa. Ik ging er minstens 3 keer per week en na een tijdje kreeg ik een privé-bootje dat voor de zaak lag waar ik met mijn vrienden mocht eten, onwaarschijnlijk maar waar! Al Timon is een zeer drukke zaak die voornamelijk door locals wordt bezocht. Het is een soort van bruine kroeg waar je het lekkerste vlees van Venetië kunt eten. Aan de bar kun je cicchetti bestellen (dat is de Venetiaanse variant op tapas).

Als aperitief bestel je meestal een Aperol Spritz en die nuttig je buiten terwijl iedereen rechtstaand aan het praten is. Als je twijfelt over je hoofdgerecht, dan kan ik je alleen maar aanraden om de “steak Florentina” te nemen. Het wordt geserveerd met gegrilde groentjes en geroosterde aardappeltjes. Geloof me … waarschijnlijk is dat het lekkerste vlees dat je ooit zult gegeten hebben. De prijs varieert voor het vlees tussen de 30 à 35 euro per persoon.

2) Taverna Da Baffo

Buurt: San Polo

http://www.tavernadabaffo.com/home/

Alex, de eigenaar van de zaak, heeft mij er rot verwend. Ik ging in dit restaurant ongeveer 4 keer per week. Vaak ging ik er na school met de medestudenten er dineren of ik wipte ik binnen voor een snelle lunch. Verwacht niets fancy … maar eerlijke Italiaanse keuken! Ik moet bekennen dat ik nooit in de menukaart heb gekeken. Wat er vers binnen kwam die dag, at ik op. Wel vroeg ik steeds als voorgerecht om de fish tapas te krijgen.

Venetië is omringd door water waarin de lekkerste visjes in rond zwemmen. Typisch zijn de sardines in saor, vongole, sepia, coquilles … Als je er de fish tapas besteld dan krijg je een bord vol met het lekkerste uit de lagune. Ik moet bekennen dat ik Venetiaanse prijzen betaalde. Maar volgens mij kun je de fish-tapas eten voor 25 euro.

3) Covino

Buurt: Castello

https://www.covinovenezia.com/

Andrea heeft misschien wel het schattigste restaurantje in Venetië. Het ligt in mijn favoriete buurt: Castello. Het restaurant telt maar 6 tafels en is bijgevolg dus piepklein. Dus reserveren is een must! Er is een open keuken waar de koperen kookpotten hangen en waar de look hangt te drogen. Alleen al voor de bediening zou je willen gaan want Andrea is een uitgelaten figuur. Het concept is steeds een driegangenmenu. Je hebt keuze uit 3 verschillende voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Alles wordt bereid met dagverse producten die meegaan met de seizoenen. De prijs varieert tussen de 39 en 45 euro. Probeer zeker eens de steak tartare met tartufo nero en de chocoladetaart volgens recept van zijn mama. Andrea serveert voornamelijk biologische wijnen.