In de kijker

Mijn kookkunsten verfijnen bij Spermalie


In september 2019 ben ik gestart met een avondcursus bij hotel-en toerismeschool Spermalie te Brugge. Zelfs al moet ik mij na een lange werkdag naar de avondschool slepen … eenmaal aangekomen bruis ik weer van energie. Ik heb nog geen enkele les gemist en ik vind het ronduit heerlijk. Ik kan Spermalie aanraden aan iedereen die graag kookt en zich hierin wilt verdiepen. Het vraagt een bepaald engagement maar je krijgt er zoveel voor terug. De lesgevers zijn uiterst competent en je werkt met de allerbeste producten. Gewoon top!

Op maandagavond volg ik de initiatiecursus patisserie. Er is om de 2 weken les en hier leren we de basistechnieken. Het eerste jaar is gericht op nagerechten en drooggebak. Elke les werken we rond een bepaald deeg en maken hier dan allerlei varianten op. Zo leer je het lekkerste zanddeeg of het perfecte zwaantje maken. Het tweede jaar is het vervolmakingsjaar waarin dat je dan eerder de verfijnde technieken leert. Ik kook veel meer dan ik bak maar door deze cursus word ik gestimuleerd om ook thuis meer te bakken. Mijn vriend Samuel staat elke keer op de uitkijk. Ik kom dan thuis met verschillende dozen vol lekkers. Want … alles wat je maakt mag je mee naar huis nemen!

Elke dinsdagavond ga ik naar de initiatiecursus vlees en nagerechten. Dit is het tweede jaar in de opleiding tot keukenverantwoordelijke, hetgeen 6 lesjaren omvat. Je start met het jaar “initiatie warme en koude keuken”. Dan start je met vleesgerechten en het derde jaar doe je visgerechten. Na 3 jaar ontvang je het officiële certificaat van hulpkok. Zet je nog 3 jaar voort dan krijg je het diploma van keukenverantwoordelijke. Je kan deze 6 jaren ook in één jaar voltooien, het zogenaamde “kok en kelner in 1 jaar”. Mijn Amsterdamse vriendin is speciaal een jaartje in België komen wonen om deze opleiding te doen. Dus ja, deze school staat bekend voor zijn kwaliteit.

We maken steeds een seizoensgebonden driegangenmenu dat voornamelijk is opgebouwd rond vlees. Nadien wordt alles opgegeten in groep, steeds vergezeld van een lekker glaasje wijn. Ik weet dat ik de dinsdagavond nooit vroeg in slaap val. Meestal heb ik zodanig veel gegeten dat ik een halve nacht nodig heb om te verteren. Die korte nachten zijn het meer dan waard. Ik leer zoveel bij en mag dan nog eens alles proeven.

Wil je je ook inschrijven? Halverwege maart starten de inschrijvingen. Weet wel dat de meeste cursussen binnen de week volzet zijn. Dus snel zijn is de boodschap !

Neem zeker een kijkje op de website: https://www.spermalie.be/

Veel liefs

La Rossa