Basisrecept: zanddeeg

Dit is een deeg dat gebruikt wordt als basis voor taart en koekjes. Het heeft een heel lekkere en fijne smaak maar is broos van structuur. Dat maakt dat het minder gemakkelijk is om uit te rollen. Een gouden tip is: maak je deeg op voorhand en vries het in en verdeel in afzonderlijke porties. Het deeg is enkele maanden goed in de diepvries. Wanneer je het nodig hebt, laat je het deeg zachtjes ontdooien. Met een deegrol kun je het deeg dan mooi uitrollen. Het zal minder snel afbrokkelen.

Ingrediënten (voor 3 à 4 bodems):

  • 280 g boter
  • 200 g bloemsuiker
  • 2 eieren
  • 500 g bloem, gezeefd
  • 60 g amandelpoeder
  • snuifje zout

Bereidingswijze:

1) Neem een grote kom en verdeel hierin de boter in kleine blokjes. Laat de boter rustig mals worden.

2) Meng hieronder nu de suiker en het zout. Voeg één voor één de eieren toe. Meng alles langzaam tot je een glad beslag bekomt.

3) Voeg nu de gezeefde bloem en het amandelpoeder toe. Let op dat je het beslag niet te lang kneedt anders zullen de gluten rekken waardoor het deeg te elastisch wordt. Het is belangrijk dat het deeg krokant blijft.

4) Als je het deeg onmiddellijk wilt gebruiken, raad ik aan om het 1 uur (ingepakt in plastiek folie) te laten rusten in de koelkast. Echter, het beste is als je het deeg in individuele porties invriest. Naargelang de grootte van je taartvorm kun deze hoeveelheid verdelen onder 3 of 4 porties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *