Worteltaart met roomkaasglazuur

Ik kan niet zeggen dat ik fan ben van de Amerikaanse keuken. Noch ben ik fan van de winter. Maar in deze taart komen beide zaken samen en ik smelt er voor weg! Deze kruidige taart is ideaal voor tijdens een koude winterse namiddag. Het geeft je instant een nostalgisch gevoel. Het is helemaal niet moeilijk te maken en succes verzekerd!

Ingrediënten:

Voor de taart:

 • 500 g wortelen, geraspt
 • 4 eieren
 • 225 g fijne kristalsuiker
 • 300 ml zonnebloemolie
 • 300 g bloem, gezeefd
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 el speculaaskruiden
 • snuifje kaneel
 • 100 g walnoten, gehakt
 • boter, om in te vetten
 • zout

Voor het glazuur:

 • 125 g boter, op kamertemperatuur
 • 200 g roomkaas
 • 100 g poedersuiker
 • 3 druppels vanille-essence

Bereidingswijze:

1) Neem een springvorm van 22 cm doorsnede en vet deze goed in met boter. Verwarm ondertussen de oven op 180 °C.

2) Schil de wortel en rasp ze fijn. Zet aan de kant. Hak de walnoten en zet aan de kant.

3) Neem een grote kom en klop hierin de eieren samen met de suiker tot een luchtig mengsel. Het is de bedoeling dat het beslag verdubbeld in omvang. Voeg nu geleidelijk de zonnebloemolie toe, terwijl je blijft kloppen. Voeg nu de geraspte wortels toe en daarna de gezeefde bloem. Gevolgd door de speculaaskruiden, kaneel, het bakpoeder en een snuifje zout. Vervolgens meng je het bakpoeder en de gehakte noten door het beslag.

4) Zet de taart in de oven, dit voor 45 minuten. Controleer regelmatig of de taart al gaar is. Ondertussen maak je het glazuur. Heel belangrijk hierin is dat de boter op kamertemperatuur is. De boter moet romig aanvoelen! Smelt de boter niet maar laat deze rustig op temperatuur komen. Meng nu alle ingrediënten voor het glazuur tot een egaal mengsel. Als de boter nog te hard is zal je brokjes hebben. Als je de boter smelt, dan zal je een te lopend glazuur hebben omdat het zijn bindingskracht verliest. Zet het glazuur in de koelkast.

5) Neem de taart uit de oven en laat deze rustig afkoelen. Wanneer de taart volledig is afgekoeld, bestrijk je deze rond om rond met het glazuur. Gebruik hiervoor een paletmes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *