Winterse citrussalade met venkel, zoete aardappel en ricotta

Wie zegt er dat je in de winter geen slaatjes kunt eten? Citrusvruchten en granaatappels zijn op hun best tijdens de wintermaanden. Dit is een kleurrijke salade die de winterse dagen onmiddellijk opfleurt. De zachte ricotta past perfect bij het frisse van de citrusvruchten.

Ingredi├źnten ( 2 personen):

Voor de salade:

  • 1 venkel
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 granaatappel
  • 1 ricotta
  • olijfolie
  • peper & zout

Voor de dressing:

  • 1 citroen, sap
  • 1 pompelmoes
  • 1 sinaasappel – 1 kleine rode ajuin, zeer fijn gesneden
  • 8 el olijfolie
  • scheutje vloeibare honing

Bereiding:

1) Maak eerst de dressing. Pers de citroen uit. Meng de fijngesneden rode ajuin door en laat deze marineren. Voeg de olijfolie en de honing toe. Meng dit goed door elkaar.

2) Snij partjes uit de sinaasappel en de pompelmoes. Zorg dat je mooi tussen de witte vliesjes snijdt. Voeg de partjes toe aan de dressing.

3) Verwijder de pitjes uit de granaatappel. Zet aan de kant.

4) Verwarm de oven op 180 ┬░C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Schil de zoete aardappel en snij ze in blokjes van 2 cm. Leg ze op de ene helft van de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Kruid af met peper en zout. Leg op de andere helft de ricotta. Besprenkel deze ook met wat olijfolie. Rooster/bak in de oven voor 15 minuten.

5) Snij en spoel ondertussen de venkel in flinterdunne plakjes. Je kan hiervoor ook een mandoline gebruiken. Verwijder wel de buitenste bladeren.

6) Neem een diepe kom en dresseer hier de venkel in. Overgiet royaal met de dressing, gebruik nog niet alles! Hussel door elkaar. Leg hierop wat geroosterde zoete aardappel. Schep hier bovenop de warme ricotta. Vervolgens besprenkel je nog wat dressing over de ricotta. Top af met granaatappelpitjes.

TIP: Je kan de sinaasappel ook vervangen door een bloedsinaasappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *