Singaporean Laksa

Laksa is een noedelsoep die voornamelijk in Singapore en Maleisië wordt gegeten. Wat typerend is voor de deze soep is de toevoeging van noten. Traditioneel worden er kemirinoten toegevoegd. Ik hou het hier simpel door gewoon pindakaas toe te voegen. Normaal is deze soep erg pikant maar dit is een mildere variant. Wil je het heter, voeg dan meer pepers toe. Goeie noedelsoep valt of staat met een goede bouillon. Ik maak mijn bouillon meestal zelf. Heb je geen tijd? Koop dan een kwalitatieve bouillon (vb: Lacroix, Knorr professionel).

Ingrediënten ( 2 personen):

  • 2 el pindakaas (voorkeur: met stukjes)
  • 2 el rode currypasta (zie basisrecept)
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 100 g sperziebonen, in stukjes van 1 cm
  • 3 stengels pijpajuin
  • ¼ rode peper, fijn gesneden
  • 8 grote gambas of scampi’s
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el tamarindepuree
  • 1 el vissaus
  • 2 el limoensaus
  • 2 el palmsuiker
  • 100 g dunne rijstvermicelli
  • verse koriander, fijn gesneden
  • verse munt, fijn gesneden
  • 1 limoen, gehalveerd
  • 2 el gebakken uitjes
  • arachideolie

Bereidingswijze:

1) Neem een grote kookpot en verhit wat arachideolie hierin. Voeg de rode currypasta toe en laat deze eventjes “aanbakken”. Vervolgens voeg je de pindakaas toe. Blus af met de kippenbouillon. Zorg dat er geen currypasta of pindakaas aan de bodem blijft kleven!

2) Draai het vuur lager en voeg nu de kokosmelk toe. Voeg vervolgens de vissaus, het limoensap, de palmsuiker, de tamarinde, kaneel en het steranijs toe. Voeg hierna de heel fijngesneden rode peper toe.

3) Laat het geheel zachtjes koken. Was en snij ondertussen de pijpajuin en de boontjes. De boontjes snij je in stukjes van 1 cm. De pijpajuin snij je zijdelings. Pel ook de gamba’s en/of scampi’s.

4) Leg de rijstvermicelli in een ruime kom. Giet hier kokend water over en laat even opzwellen, dit ongeveer voor 2 minuten. Giet nadien af.

5) Voeg de boontjes toe aan de soep. En laat nog 5 minuutjes zachtjes koken.

6) Neem (bij voorkeur) een grillpan en grill de gamba’s en/of scampi’s. Zet aan de kant.

7) Neem diepe kommetjes. Verdeel de rijstvermicelli hierin. Giet er nu de kokende laksa over. Verdeel de gamba’s en de scampi’s over de kommetjes. Top af met de pijpajuin, de koriander, de munt en gebakken uitjes.

TIP: Je kan de gamba’s ook vervangen door kip of stevige witte vis (bijvoorbeeld: lotte).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *