Basisrecept: Massaman currypasta

Dit is geen typische Thäise curry. Het zou zijn oorsprong gevonden hebben in Perzië. Je zou Massaman letterlijk kunnen vertalen als “moslimcurry”. Vroeger brachten de moslims de typische droge specerijen binnen in Thailand. Er zijn duidelijk ook Indische en Maleisische invloeden aanwezig. Hij is iets milder en ontzettend geurig. Oorspronkelijk wordt deze curry gegeten met rundsvlees. Maar het is ook heel lekker met eend, lam of kip. Ik leerde deze curry maken in Changmai, een stad in het noorden van Thailand. Het is dan ook één van mijn favoriete Thaise gerechten geworden.

Ingrediënten ( 2 personen):

  • 6 gedroogde rode chilipepers, fijngehakt
  • 3 el geroosterde pindanoten, ongezouten
  • 2 el galanga, fijngehakt (of gewone gember)
  • 3 el limoengras, fijngehakt (enkel het witte stuk)
  • 3 el korianderwortel
  • 4 el sjalot, grof gesneden
  • 5 el look, grof gesneden
  • 1 el geroosterde korianderzaadjes
  • 1 el geroosterde komijnzaadjes
  • ½ el nootmuskaatpoeder
  • 3 kardemompeulen
  • 5 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • zout

Bereidingswijze:

1) Snij de pepers overlangs open en verwijder de zaadjes. Laat ze 15 minuten weken in koud water. Laat ze nadien uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

2) Rooster de kardemom, de komijn, de koriander, de kruidnagel en het kaneel voor 2 minuten in een droge pan. Zet het vuur niet te hoog zodat de specerijen niet aanbranden.

3) Maal de pepers in de vijzel of hakmolen fijn. Voeg nadien één voor één de ingrediënten en de geroosterde specerijen toe. Zorg dat je een mooie egale pasta bekomt. Verdeel eventueel nadien in porties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *