Basisrecept: Gerezen deeg

Gerezen deeg heeft veel van de kenmerken van bladerdeeg. Toch is er één groot verschil, namelijk: dit deeg moet rijzen. In het deeg zit gist, wat zorgt voor een luchtige structuur. De toevoeging van gist zorgt er ook voor dat je deeg onmiddellijk moet verwerkt worden. Je kunt het dus niet op voorhand maken. Dit deeg is ideaal als basis voor een kriekentaart, appeltaart, boterkoekjes en zoete broodjes. Gebruik voor dit recept een bloem met een hoog eiwitgehalte. Hoe hoger je eiwitgehalte in je bloem, hoe meer je bloem zal rekken. Dit zorgt ervoor dat je bloem extra elastisch is.

Ingrediënten :

  • 500 g bloem voor wit brood, gezeefd (heeft hoger eiwitgehalte)
  • 220 g volle melk (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 30 g droge gist
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 150 g roomboter, kamertemperatuur
  • 7 g zout

Bereidingswijze:

1) Leg de gezeefde bloem in een berg op een proper werkvlak. Maak in het midden een grote kuil.

2) Meng nu de eieren met de melk. Voeg vervolgens de gist en de suiker toe. Roer dit alles goed door. Giet vervolgens het mengsel in de kuil. Zorg dat het mengsel mooi in de kuil blijft zodat je “muren” bloem niet breken!

3) Verdeel ondertussen de boter in kleine blokjes. Verdeel deze over je muren bloem.

4) Strooi nu het zout rond je berg bloem. Dus aan de buitenkant.

5) Nu ga je beetje bij beetje de bloem en de boter vermengen met het melkmengsel. Doe dit langzaam. Eenmaal je een deeg bekomt begin je

wat steviger te kneden. Je zult ondervinden dat het deeg zeer kleverig aanvoelt. Dit is normaal. Blijf het deeg kneden voor minstens 15 minuten. Als het na 15 minuten nog erg kleverig aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje bloem bij.

6) Laat het deeg nu 15 à 20 minuten rusten op een eerder warme plaats. Nadien ga je deeg gaan doorslaan: je duwt het deeg plat. Dit is een zeer belangrijk onderdeel om tot een goed deeg te komen! Door het doorslaan van je deeg ga je de rekbaarheid maximaal benutten. Eveneens zul je de grootste luchtbellen uit het deeg halen. Nadien ga je het uitrollen met een deegrol.

7) Laat je deeg nog 5 minuten rusten vooraleer je het gebruikt voor een recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *