Kruidige zoete aardappelsoep uit het Midden-Oosten

Dit is een heerlijke kruidige soep. Ik gebruikte als basis zoete aardappel maar je kunt dit gerust vervangen door pompoen of wortels. Wil je de soep nog iets pittiger? Voeg dan een volledige rode chilipeper toe.

Ingrediënten ( 4 personen):

 • 3l groentebouillon (2 of 3 blokjes groentenbouillon)
 • 2 grote zoete aardappels (+/- 700 g)
 • 1 wortel
 • 1 wit van prei
 • 2 tomaten
 • ½ rode chilipeper
 • 2 ajuinen
 • 1 granaatappel
 • enkele blaadjes verse munt
 • 2 tl paprikapoeder
 • 2 tl komijnpoeder
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 2 tl Ras el Hanout
 • olijfolie
 • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
 • 100 g feta, verbrokkeld

Bereidingswijze:

1) Snij en was eerst alle groenten. Snij alles in blokjes van ongeveer 2 cm. Doe wat olijfolie in een kookpot en fruit hierin de ajuin glazig. Doe vervolgens de zoete aardappel, de prei, de wortel en tomaten erbij. Bak het geheel zachtjes aan.

2) Voeg nu de fijngesneden rode chilipeper erbij. De pitjes haal je er uit! Voeg nu de specerijen toe en laat het weer zachtjes aanbakken. Blus het geheel met de groentebouillon. Zorg dat er niets van specerijen of groenten aan de bodem blijft plakken. Laat dit zo’n 30 minuten zachtjes koken.

3) Open een blik kikkererwten, spoel ze onder koud water en laat ze uitlekken. Snij de granaatappel doormidden en haal de pitjes eruit. Verbrokkel de feta en zet alles aan de kant.

4) Mix de soep mooi glad. Indien de soep te dik is, voeg dan nog wat water toe tot dat je gewenste dikte krijgt. Laat de soep terug 5 minuten goed doorkoken. Neem ondertussen een steelpan en doe hierin wat olijfolie. Bak de kikkererwten hierin kort aan. Zet aan de kant

5) Neem een diepe kom en leg hierin wat kikkererwten. Schenk hierover de soep. Werk af met wat verbrokkelde feta, verse munt en granaatappelpitjes. Voeg op het allerlaatste nog een snuifje paprikapoeder toe.

TIP: Serveer deze soep met flatbread of Turks brood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *