Basisrecept: Bretoens zanddeeg

Dit is een variant op het klassiek zanddeeg. Dit is wel een deeg dat in tegenstelling tot het gewoon zanddeeg zal rijzen. Je gebruikt dit deeg dus voor fruittaarten zonder opstaande rand. Daarom is het aangeraden om deze te bakken in een springvorm of inox ring. Ook dit deeg kun je op voorhand maken en invriezen.

Ingrediënten (voor 2 bodems):

  • 100 fijne kristalsuiker
  • 100 g blonde suiker
  • 210 g boter
  • 280 g bloem, gezeefd
  • 25 g eidooiers
  • 2 g zout
  • 5 g bakpoeder
  • 2 g bicarbonaat

Bereidingswijze:

1) Klop de boter samen met de beide suikers tot een luchtige massa. Voeg hieraan de eidooiers toe en roer goed en langzaam om. Voeg nu het zout toe.

2) Voeg nu de gezeefde bloem, bakpoeder en bicarbonaat toe. Meng dit kort. Verdeel het deeg in 2 individuele porties, wikkel het in plastiek folie en leg het in de diepvries. Wil je het deeg onmiddellijk gebruiken? Laat het dan tenminste 3 uur rusten in de koelkast.

3) Haal het uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkplank. Rol het uit tot 0,5 cm. Duw nu met de inox ring of springvorm cirkels uit het deeg. Leg het deeg in de ring of de en bak deze voor ongeveer 15 minuten op 170 °C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *