Aardbeientaartje met Bretoens zanddeeg en crème suisse

Crème patissière is een klassieker onder vanille-crèmes. Eigenlijk is dit de basis en vanuit dit basisrecept kun je verder bouwen. Wanneer je wat gesuikerde opgeklopte room hebt toegevoegd dan bekom je een crème Royal. Deze crème is luchtiger en subtieler van smaak. Voeg je hieraan nog eens wat gelatine toe dan bekom je een crème Suisse. Deze crème is uiterst geschikt voor taarten want ze is iets steviger en toch zeer luchtig van smaak.

Basis = crème patissière + crème Royal = crème patissière + opgeklopte gesuikerde room = crème Suisse = crème Royal + gelatine

Ingrediënten:

  • 1 portie Bretoens zanddeeg (zie basisrecept)
  • 1 portie crème patissière (zie basisrecept)
  • 5 g gelatine, geweekt en uitgeknepen
  • 2,5 dl volle room, opgeklopt
  • 2 el poedersuiker
  • 1 bakje aardbeien, ontdaan van de steeltjes (of andere vruchten)
  • 50 g witte chocolade, gesmolten
  • 50 j abrikozenjam, opgewarmd

Bereidingswijze:

1) Maak het recept voor Bretoens zanddeeg zoals beschreven bij de basisrecepten. Neem een bakplaat en leg hierop een vel bakpapier. Neem een inox ring of springvorm naar keuze op de bakplaat. Bak hierin het deeg voor ongeveer 15 minuten (naargelang de grootte) op 170 °C. Bak het deeg af en laat het nadien afkoelen.

2) Neem een nette kwast en bestrijk de bodem tot ongeveer 1 cm van de rand met de witte gesmolten chocolade. Zet aan de kant.

3) Maak een halve portie crème patissière zoals beschreven bij de basisrecepten. Voeg hieraan de geweekte gelatine toe. Laat de crème afkoelen. Klop ondertussen de room met de poedersuiker op en schep de room voorzichtig onder de crème. Nu heb je van een crème patissière een crème Suisse gemaakt.

4) Vul een spuitzak met de crème Suisse. Spuit vanaf het midden de crème in een spiraal op je bodem. Laat ongeveer 1 cm vrij vanaf de rand.

5) Was de aardbeitjes of de vruchten naar keuze. Ik heb hier gekozen om de aardbeien op zijn geheel te laten maar je kunt ze evengoed in plakjes of kwartjes snijden. Schik de aardbeien mooi op de taart.

6) Verwarm wat abrikozenjam. Dep met een propere kwast wat confituur op de aardbeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *