Thaïse kippenballetjes met rijst

Ingrediënten ( 4 personen):

  • 500 g kippengehakt
  • ½ rode chilipeper, in kleine stukjes
  • 4 cm gemberwortel of galanga, geraspt
  • 2 teentjes look, geperst
  • 1 el bruine suiker
  • 50 ml (Thaise) soyasaus
  • 25 ml (Thaise) vissaus
  • 100 ml zoete chilisaus
  • 1 limoen (sap + zeste)
  • 5 el paneermeel of panko
  • 1 eigeel
  • 250 g basmatirijst
  • 1 el sesamzaadjes, geroosterd
  • 5 el gebakken uitjes (bickyuitjes)
  • 2 el koriander, fijngesneden

Bereiding:

1) Verwarm de oven voor op 180 °C.

2) Neem een grote kom en doe hier het gehakt in. Voeg hieraan de geraspte gember, de geperste look en de fijngesneden rode chili toe, en daarna het eigeel en het paneermeel . Kneed alles mooi en maak balletjes van ongeveer 3 cm. Leg deze op een bakplaat met bakpapier.

3) Voor de saus meng je de sojasaus, de vissaus en de chilisaus dooreen. Doe nu het limoensap en de suiker erbij, en zorg dat de suiker mooi is opgelost. Hou de zeste van de limoen apart.

4) Schenk de saus over de balletjes en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak ze gaar in 15 à 20 minuten. Check regelmatig!

5) Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst in een kom. Schep de fijngesneden koriander door de rijst en bestrooi met de zeste van limoen en de gebakken uitjes.

6) Haal de gehaktballetjes uit de oven en besprenkel deze met de geroosterde sesamzaadjes.

TIP: Je kunt ook varkens-of rundsgehakt gebruiken voor dit recept. Vooraleer je balletjes draait, bevochtig je handen even zo zal het gehakt minder aan je handen plakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *