Herfstsalade met vijgen en Roquefort

Ik hou erg van de zomer en vind het dan ook erg jammer als deze voorbij is. Het enige wat mij dan wat kan opbeuren zijn de talrijke overheerlijke herfstproducten die dan beschikbaar zijn. De seizoenen proberen te verwerken in gerechten vind ik belangrijk. Deze salade is een ware herfst-explosie! Vanaf oktober is veldsla op zijn best en dit vormt dan ook de basis van deze salade. Hieraan voegde ik allerlei producten toe die typerend zijn voor het najaar. Kortom, de herfst in al zijn glorie op je bord!

Ingrediënten ( 2 personen):

Voor de salade:

  • 4 verse vijgen
  • 1 bakje veldsla
  • 1 stronk witloof
  • 1 peer
  • 10 blauwe drijven
  • 1 bakje braambessen
  • 10 walnoten
  • 100 g Roquefortkaas
  • 100 g spekblokjes
  • scheutje rode porto
  • 2 sneden oud brood
  • olijfolie

Voor de dressing:

  • 3 el walnotenolie
  • 3 el balsamico-azijn
  • mespuntje mosterd

Bereiding:

1) Was de veldsla en draai deze droog. Zet aan de kant.

2) Neem een pan en bak hier de spekblokjes in. Aangezien de spek al vet is uit zichzelf hoef je hier geen vetstof aan toe te voegen. Bak de spekjes tot ze krokant zijn en blus nadien af met een scheutje Porto. Laat uitlekken op keukenpapier.

3) Spoel de pan uit en giet hierin een scheut olijfolie in. Snij het brood in gelijkmatige stukjes en bak in de pan. Kruid af met wat zout en laat uitlekken op keukenpapier.

4) Spoel en halveer de witloof. Verwijder het harde stuk en snij in stukjes. Schil de peer en snij in stukjes. Was de bramen en snij de vijgen in vier. Snij de druiven doormidden. Verbrokkel de Roquefort. Hak de walnoten.

5) Meng de walnootolie, de mosterd en de balsamico-azijn. Klop dit alles tot je een mooie emulsie krijgt.

6) Neem een diep bord. Dresseer hierin de veldsla, besprenkel met de dressing. Top af met het fruit, de witloof en de spekjes. Bestrooi met de croutons en de Roquefort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *