Tagliata di manzo met waterkers

Italië … hét land voor mij. Ik ben er ontelbare keren geweest en heb zelfs een tijdje in Venetië gewoond. Daar heb ik mij ondergedompeld in de Venetiaanse eetcultuur. Elke avond trof je mij aan in één van de vele bars en pittoreske restaurantjes die de stad rijk is. Ik kreeg in Venetië ook mijn bijnaam … La Rossa, wat roodharige betekent in het Italiaans. Deze periode was één van de mooiste uit mijn leven, vandaar dat ik regelmatig de nood voel om een stukje Italië op mijn bord te toveren. Tagliata is niet meer dan stukjes kortgebakken vlees geserveerd met sla en schilfers Parmezaanse kaas. In dit recept heb ik de salade vervangen door waterkers, wat in combinatie met de kappertjes het geheel een eigen touch geeft.

Ingrediënten ( 2 personen):

 • 400 g chateaubriand
 • 12 kerstomaatjes
 • 1 bosje waterkers, geplukt
 • 2 el kappertjes, uitgelekt
 • 10 zwarte olijven, fijngehakt
 • 1 el munt, gehakt
 • Parmezaanse kaas (blok), in schilfers
 • 1 el basilicumblaadjes
 • 2 el basamico azijn
 • 1 el ahornsiroop
 • olijfolie

Bereidingswijze:

1) Verwarm de oven op 120 graden. Wikkel het vlees in zilverpapier en leg deze 15 minuutjes in de oven. Haal het nadien eruit en laat even rusten. Zet de oven nu op 180 graden.

2) Verdeel de kerstomaatjes in een ovenschaal en besprenkel deze met olijfolie, zout en peper. Zet deze in de oven die nu op 180 graden staat, en rooster ze voor 5 minuutjes tot ze lichtjes openbarsten. Haal ze er uit en zet aan de kant.

3) Hak ondertussen de zwarte olijven fijn (ontpit ze eerst!). Spoel de waterkers en pluk de blaadjes. Hak ook de munt fijn. Zet aan de kant.

4) Verhit nu een pan op een middelhoog vuur. Bak het rundsvlees in wat olijfolie aan beide kanten, ongeveer 5 minuten. Zet nadien de pan van het vuur en laat het vlees eventjes rusten. Het is belangrijk dat het vlees aan de buitenkant mooi bruin en krokant is, maar aan de binnenkant nog rood.

5) Leg het vlees nu op een plank en snijd er met een goed mes mooie tranches van. Ondertussen zet je de pan waarin je het vlees gebakken hebt terug op het vuur. Voeg nu de ahornsiroop, de balsamico en de kappertjes toe. Roer dit alles goed om tot je een mooie egale dressing hebt.

6) Leg nu de tranches vlees op een mooi bord. Schik er de waterkers, fijngehakte olijven en de geroosterde tomaatjes naast. Besprenkel alles met de dressing en wat olijfolie. Bestrooi met de fijngehakte munt, blaadjes basilicum en de Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *