Quiche met groene asperges, prei en gerookte zalm

Ik vind het altijd leuk om quiche te maken. Meestal maak ik dit met restantjes uit de koelkast. Wel zal ik steeds mijn taartbodem blind bakken. Dit is een techniek zodat je een krokante bodem bekomt. Als je niet blind voorbakt , zal je een slappe bodem krijgen. Hoe doe je dit? Je vet steeds je taartvorm goed in met boter. Je rolt het deeg over de taartvorm en duwt deze goed aan. Hierop leg je bakbonen (een soort van keramische knikkers) of droge erwten. Je vult de taart tot aan de rand met de bakbonen. Zorg ook dat de bonen goed in de randjes zitten. Bakbonen kun je kopen bij Dille & Kamille.

Ingrediënten (1 quiche):

  • 1 rol bladerdeeg
  • 2 stengels wit van prei, fijn gesneden
  • 6 groene asperges
  • 3 eieren
  • 2 dl volle room
  • 100 g geraspte kaas
  • 4 sneetjes gerookte zalm
  • Klontje boter

Bereiding:

1) Was de prei en de asperges. Snij de prei in kleine stukjes. Stoof deze aan in een beetje boter tot ze gaar is. Zet aan de kant.

2) Verwarm de oven op 180°C. Vet een taartvorm in met boter. Druk hierin de rol bladerdeeg. Duw goed aan in de randjes en prik met een vork enkele gaatjes. Bak de taartbodem blind tot hij stevig is. Reken hiervoor 20 minuten. Controleer regelmatig. Haal uit de oven wanneer hij klaar is.

3) Neem een maatbeker. Klop hierin de eieren, de room en de geraspte kaas. Voeg wat peper en zout toe. Vul de taartvorm met de aangestoven prei. Giet hierover het eimengsel. Leg er de (rauwe) groene asperges in samen met de zalm.

4) Zet de taart terug in de oven voor 20 minuten op 180 °C. Controleer regelmatig of de taart gaar is. Laat nadien de quiche op een rooster afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *