Kruidensalade met venkel, bramen en sinaasappeldressing

Ik vind venkel een heerlijke groente. En ik eet ze zowel graag gestoofd als rauw. Dit receptje is een heel frisse salade boordevol smaak. Ik gebruik een mandoline voor de venkel en wortel flinterdun te snijden. Maar je kan evengoed een vlijmscherp mes gebruiken of een snijmachine. De salade kan als hoofdgerecht gegeten worden maar evengoed geserveerd worden als sidedish!

Ingrediënten ( 2 personen):

Voor de salade:

  • 1 groene krulsla
  • 1 venkel
  • 2 wortels
  • 1 granaatappel
  • 125 (doosje) bramen
  • 1 sinaasappel, partjes
  • 3 el verse groene kruiden (bv: peterselie, munt, dille …)

Voor de dressing:

  • 2 sinaasappels, sap
  • 1 citroen, sap
  • 100 ml olijfolie

Bereiding:

1) Was alle groentjes en dep of draai ze droog. Schaaf de venkel en de wortels op de mandoline (of met een scherp mes) tot heel dunne plakjes. Doe de plakjes in een ruime kom gevuld met koud water en ijsblokjes. Laat ze hier even in rusten terwijl je de rest van de salade afwerkt. Door het ijswater gaan de groentjes mooi krullen en worden hierdoor heel knapperig.

2) Haal de pitjes uit de granaatappel en hou apart. Schil de ene sinaasappel. Haal de partjes van tussen de vliesjes. Pluk de groene kruiden en zet ook apart.

3) Pers de sinaasappel en citroen uit. Giet ze in een pan en laat zachtjes koken op een middelhoog vuur. Het is de bedoeling dat het sap een lichte stroop wordt. Haal de pan tijdig van het vuur! Laat de citrusstroop afkoelen. Wanneer deze is afgekoeld, voeg je de olijfolie toe. Kruid bij met peper en zout.

4) Haal ondertussen de venkel en de wortels uit het ijswater en dep deze droog. Neem een diep bord en vul deze met de gewassen groene krulsla. Dresseer hierover de gekrulde venkel en wortel. Besprenkel met de citrusdressing. Verdeel de partjes sinaasappel en de bramen over de salade. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de groene kruiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *