Groene Thaise lentecurry

Ook in dit gerechtje breng ik Europa en Azië samen. Ik blancheer hier mijn groenten. Dat is een kooktechniek waarbij je groenten of fruit heel kort kookt en nadien afkoelt in ijswater. Door de groene groenten te blancheren wordt het kookproces stopgezet. Hierdoor blijven je groenten beetgaar maar behouden ze ook hun mooie groene kleur! Indien je dit te omslachtig vindt kun je ook kiezen om je groentjes te stomen. Geblancheerde groenten kunnen ook perfect ingevroren worden! De rest van de broccoli en de courgette kun je dus zo bewaren voor een andere keer!

Ingrediënten ( 2 personen):

 • 2 el groene currypasta (zie basisrecept)
 • 1 dl groentebouillon
 • 1 blik kokosmelk (400 ml)
 • 3 kaffirblaadjes
 • 1 limoen: sap
 • 1 cm gember, in fijne plakjes
 • 1 tl vissaus
 • 1 tl palmsuiker
 • ½ groene courgette
 • 150 g groene boontjes
 • 150 g broccoliroosjes
 • 4 groene asperges
 • ¼ bussel koriander
 • 2 stengels groen van pijpajuin
 • scheutje arachideolie
 • kom met ijsblokjes

Bereidingswijze:

1) Was en snij eerst alle groentjes en dat is dan ook onmiddellijk het meeste werk. Snij de topjes van de boontjes en snij ze in 2. Snij het topje van de asperges en hou de topjes apart. Snij de stengels van de asperges in stukjes van 3 cm. Snij de courgette in halve schijfjes maar hou de schil eraan. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Snij het groen van de pijpajuin zijdelings en hou apart (dient als garnering).

2) Zet een grote pot op het vuur en breng hierin water aan de kook. Voeg een snuifje zout toe. Wanneer het water kookt blancheer je hierin de groenten kortstondig, ongeveer 1 à 2 minuten. Dit voor elke groente afzonderlijk. De topjes van de asperges blancheer je maar 30 seconden. Schep de groenten uit het water met behulp van een spatel. Leg ze nadien in een kom met ijswater.

3) Pluk de blaadjes koriander en zet aan de kant.

4) Neem een grote pan en giet hierin een scheut arachideolie. Voeg hier vervolgens de zelfgemaakte groene currypasta aan toe. Laat dit eventjes “aanbakken” zodat de aroma’s vrijkomen. Zorg dat het niet aanbrandt! Blus nadien met de groentebouillon.

5) Voeg nu de kokosmelk toe en roer alles goed los. Voeg hieraan de vissaus, de palmsuiker en de gember toe. Laat het geheel 5 minuutjes inkoken op een hoog vuur. Proef en voeg indien nodig nog een scheutje vissaus toe. Wees hier voorzichtig mee!

6) Voeg nu de groentjes (behalve de topjes) toe en laat dit sudderen voor maximum 5 minuutjes op een laag vuur.

7) Serveer de curry in een diepe kom. Top af met het groen van de pijpajuin, de verse koriander en de aspergetopjes. Serveer hierbij rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *