Green papaya salad (Som Tam)

Ik heb deze overheerlijke salade voor de eerste keer gegeten in Thailand. En ik heb ze er ook trouwens leren maken! Het is echt één van mijn favorieten. De basis van de salade is onrijpe papaya en gedroogde garnalen, wat je beide kunt kopen bij een Aziatische supermarkt. Ik vind het jammer dat je deze salade amper kunt bestellen in een Thais restaurant. Des te meer een reden om hem zelf te maken dus! Laat je niet afschrikken door bepaalde exotische producten. Eénmaal je deze salade hebt gemaakt, kun je niet meer zonder. Mijn recept is een authentiek Thais recept maar dan wel stukken minder pikant. Maak de dressing voor de salade zeker in een vijzel, zo komen alle smaken mooi tot zijn recht. De smaak is zoet, zout, pikant en zuur. Een smaakbom dus!

Ingrediënten ( 2 personen):

 • 300 g green papaya
 • 4 wortels
 • 100 g groene boontjes, in stukjes van 1 cm
 • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
 • 1 ½ el gedroogde garnalen
 • 1 el tamarinde pasta
 • 3 el ongezouten pinda’s, geroosterd
 • ½ rode chillipeper, in fijne ringetjes
 • 2 teentjes look, gepeld
 • 2 el palmsuiker of bastardsuiker
 • 3 el vissaus
 • 3 el vers limoensap
 • 1 el verse koriander, fijngesneden

Bereidingswijze:

1) Schil en rasp de green papaja en de wortel. De green papaja lijkt een beetje op een grote courgette. In de Aziatische supermarkt kun je eenbepaalde dunschiller kopen waarmee je de perfecte “reepjes” kunt schillen, specifiek bedoeld voor deze salade. Beschik je hier niet over, gebruik dan een gewone dunschiller of rasp. Meng de wortel en de papaja en zet aan de kant in een grote kom.

2) Stamp in een grote vijzel de knoflook en de chilipeper fijn tot een pasta. Voeg nu de rauwe groene boontjes bij. Stamp alles goed fijn.

3) Voeg nu de palmsuiker of basterdsuiker, de vissaus, het limoensap, de tamarindepasta toe. Stamp ook hier alles goed fijn.

4) Voeg nu de gedroogde garnalen toe en stamp wederom fijn. Je zult zien dat de pantsers nog aan de garnaaltjes hangen. Je stampt ze dus met het pantser fijn.

5) Voeg nu de geroosterde (en ongezouten) pinda’s toe. De pinda’s moeten hier grof gestampt worden anders wordt het een papje. De pinda’s zorgen ook voor een leuke crunch in de salade.

6) Voeg nu de gehalveerde kerstomaatjes toe. Deze hoef je niet fijn te stampen.

7) Neem nu de kom met de papaja en de wortel. Hussel hierdoor voorzichtig het garnalenpapje. Strooi enkele blaadjes koriander over de salade en serveer direct.

TIP: Het is niet altijd even gemakkelijk om ongezouten pinda’s te vinden. Ik heb hier een trucje voor bedacht. Als ik geen ongezouten pinda’s vind, dan koop ik er gezouten. Vooraleer ik ze rooster, laat ik ze even weken in koud water. Zo wordt het zout eraf gespoeld. Nadien dep ik ze droog met keukenpapier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *