Aspergesoep met mimosa van ei en gedroogde parmaham

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 bussel witte asperges
  • 1 wit van prei
  • 2 ajuinen
  • 1 dl room
  • 2 eieren, gekookt
  • 4 sneetjes parmaham
  • ½ bussel peterselie
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • boter
  • ongeveer 2 l water

Bereidingswijze:

1) Was alle groentjes. Snij de ajuin in blokjes. Snij de prei overlangs en snij deze in schijfjes. Hou apart.

2) Schil nu de asperges. Hou de asperge bij het topje vast en schil met een dunschiller van boven naar onder. Snij het topje van de asperge af en hou apart. Snij nu ook het uiteinde van de asperge af, ongeveer 1 cm. Het uiteinde mag je weg gooien. Snij vervolgens de asperges in stukjes.

3) Zet een grote kookpot op. Voeg een klontje boter toe en laat dit smelten. Voeg nu de gesneden ajuin toe en laat dit glazig worden. Dit gevolgd door de versneden prei. Gebruik enkel het wit van prei want het is belangrijk dat de soep wit van kleur is.

4) Voeg nu de stukjes asperges toe en roer goed om. Vervolgens giet je ongeveer 2 liter water bij de soep samen met de 2 bouillonblokjes. Laat alles een dik half uur zachtjes koken. Voeg ook peper en zout toe.

5) Zet de oven op 120 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. En leg vervolgens 4 sneetjes parmaham op het bakpapier. Zet in de oven voor ongeveer 10 minuten. Haal nadien uit en laat even rusten.

6) Kook de 2 eitjes, pel ze en plet ze met een vork. Hou apart.

7) Na een halfuurtje pruttelen mix je de soep tot een egale massa. Voeg nu de room toe. Mocht de soep te dik zijn, dan voeg je nog een beetje water toe. Voeg nu ook de aspergetopjes toe en laat alles nog een kleine 10 minuten doorkoken.

8) Neem een diep bord en serveer de soep. Leg in het midden een beetje geprakte ei met daarop een sneetje gedroogde parmaham. Werk af met verse peterselie.

TIP: Je kan de gedroogde ham ook vervangen door verse grijze garnalen of gerookte zalm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *