Tarte tatin van tomaat

Dit is receptje is een lekkere variant op een quiche. Ik maakte ze nu in kleine porties en als voorgerecht. Maar je kunt evengoed een grote taart maken en deze serveren als hoofdgerecht. Deze taart maak je het best wanneer de tomaten op hun best zijn, in de zomer dus. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk de seizoenen te volgen. De groenten zijn dan op hun best qua smaak en het scheelt ook in de portemonnee!

Ingrediënten (voor 4 kleine taartjes of 1 grote):

  • 1 rol bladerdeeg
  • 20 kerstomaatjes in verschillende kleuren
  • 5 trostomaten
  • 2 Roma’s of coeur de boeuf
  • 2 el fijne suiker
  • 2 el mosterd
  • 1 el verse groene kruiden (bv: tijm, rozemarijn, basilicum …)
  • 1 rolletje geitenkaas (Chavroux)
  • olijfolie

Bereiding:

1) Zet de oven op 150 graden. Neem een bakplaat en leg hierop een vel bakpapier. Wrijf deze in met wat olijfolie. Spoel ondertussen alle tomaten. Neem nu de grote tomaten en kerf een kruisje aan de onderkant. Bestrooi ze met zout en rooster ze ongeveer 30 min in de oven.

2) Haal de grote tomaten uit de oven. Leg nu de kerstomaatjes op de bakplaat. Bestrooi ook deze met zout. Hier hoef je geen kruisje te kerven. Rooster de kerstomaatjes ongeveer 8 minuten in de oven tot ze lichtjes openbarsten.

3) Leg nu alle verschillende tomaten samen op de bakplaat. Bestrooi ze wat met fijne kristalsuiker en wat peper, zet alles nog eens in de oven voor ongeveer 5 minuten. Haal ze nadien eruit en laat ze even rusten.

4) Verhoog de oven naar 180 graden. Ondertussen vet je 4 kleine taartvormpjes of 1 grote vorm in met olijfolie. Bekleed de vormpjes met het bladerdeeg en druk deze goed aan.

5) Smeer op de bodem wat mosterd en leg er dunne schijfjes geitenkaas op. Schik nu de verschillende geroosterde tomaten op de bodem. En zet terug in de oven die nu ondertussen op 180 graden staat. Een grote taart zet je voor 20 à 25 minuten in de oven. De kleine taartjes voor 10 minuten.

6) Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen. Schik mooie verse kruiden tussen de tomaten. Dien lauwwarm op.

TIP: In plaats van geitenkaas kun je ook verkruimelde feta op de bodem leggen. Heb je het niet zo voor geiten-en schapenkaas, vervang deze dan door Brie of Camembert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *