Satés uit Bali met pindasaus

In 2004 ben ik voor de eerste keer naar Bali geweest. Sindsdien ben ik al vele malen terug gegaan. Bali is een prachtig eiland met een aparte sfeer. De kennismaking met de Indonesische keuken was voor mij een verrijking. Ik was dan ook onmiddellijk verzot op de satés die je er overal kunt vinden. De pindasaus sluit er perfect bij aan. In dit recept gebruik ik kip maar je kunt ze ook maken met rundsvlees. Ideaal als hapje en zo gemakkelijk te maken!

Ingrediënten (4 personen):

  • 400 g kipfilet, in blokjes gesneden
  • 20 saté-stokjes

Voor de marinade:

  • 0,5 dl ketjap manis
  • 0,5 dl ketjap asin
  • 1 tl sambal oelek
  • 0,5 tl koriander
  • 0,5 tl komijn

Voor de pindasaus:

  • 1 scheut arachideolie
  • 2 kleine sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, geplet
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl bruine suiker
  • 2 eetlepels ketsap manis
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 2 dl kokosmelk
  • restant van de marinade
  • scheutje citroensap

Bereidingswijze:

1) Dep de kip droog met een stukje keukenpapier en snijd het in blokjes van 1 à 2 cm. Prik voor 4 blokjes aan een stokje en laat 2 cm aan het eind ervan vrij. Leg de satés in een rechthoekige schaal.

2) Maak nu de marinade:

  • Vermeng de ingrediënten voor de marinade en schenk deze over de satés.
  • Laat deze minstens 3 u marineren en keer ze regelmatig.

3) Neem de satés uit de schaal. Bewaar de rest van de marinade apart!

4) Maak nu de pindasaus:

  • Neem een sauspotje, giet er een scheutje arachideolie in en zet op een middelmatig vuur.
  • Voeg de fijngesnipperde sjalotten en geplette look toe. Wanneer alles is aangestoofd, zet je het vuur lager.
  • Voeg de sambal, de gemberpoeder en de bruine suiker toe. Roer goed om.
  • Voeg nu de ketjap manis en de restant van de marinade toe. Roer goed om.
  • Voeg de pindasaus toe en roer goed om.
  • Blijf goed roeren en giet traag de kokosmelk toe tot je een goed gebonden saus hebt. Mocht de saus te dik zijn, dan giet je een scheutje water toe naargelang de gewenste dikte.
  • Laat even (al roerend) op een laag vuurtje pruttelen en werk af met een scheutje citroensap.

5) Bak de satés in een grillpan, iedere kant ongeveer 2 à 3 minuten. Of leg deze op de BBQ. De kolen zullen de satés nog een extra lekkere smaak geven!

TIP: Maak het extra feestelijk door de satés te serveren op een bananenblad. Ideaal als aperitiefhapje, succes verzekerd!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *