Focaccia met gele courgette en rozemarijn

Niets zo heerlijk als vers gebakken brood bij de maaltijd. En waarom mag het eens niet iets wat specialer zijn? Focaccia is ideaal om thuis te maken want het kan in feite niet mislukken. Elke keer ik focaccia maak denk ik terug aan mijn tijd in Venetië. Daar lagen ze uitgestald in de kleine pittoreske bakkerijtjes rond de Rialtomarkt. Je kan focaccia maken met wat je maar wilt.

Ingrediënten (voor 2 focaccia’s):

  • 500 g bloem voor wit brood
  • 10 g zout
  • 7 g instant gist
  • 2 el olijfolie + extra om te besprenkelen
  • 3 dl koud water (uit de koelkast) + 1 dl lauw water (kamertemperatuur)
  • 1 gele courgette, in flinterdunne plakjes
  • enkele takjes rozenmarijn
  • grof zeezout

Bereidingswijze:

1) Doe het zout en de bloem in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de olijfolie en de 3 dl koud water toe.

2) Los de gist op in het lauw water en roer goed om. Giet het daarna in het kuiltje van de bloem.

3) Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkplank. Kneed het zeker 10 minuten tot het glad en elastisch is. Als het te kleverig is, voeg dan nog een klein beetje bloem toe.

4) Neem een grote kom en olie deze in met olijfolie. Leg het deeg er in en bedek met een vochtige handdoek. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet in volume verdubbeld zijn.

5) Haal het deeg uit de kom. Sla de lucht eruit en kneed het terug enkele minuten. Verdeel het in 2 stukken.

6) Leg ondertussen een vel bakpapier op 2 bakplaten en vet deze in met olijfolie. Rek het deeg uit tot een ovaal van 4 à 5 cm dik. Dek de stukken af met een droge handdoek en laat deze terug een uurtje rijzen. Ook deze keer moet het deeg weer in volume verdubbeld zijn. Verwarm ondertussen de oven op 220 °C.

7) Snij ondertussen de gele of groene (of combinatie van beiden) in zeer fijne plakjes. Je kan hiervoor ook de mandoline of snijmachine gebruiken.

8) Maak vlak voordat je de broden bakt kuiltjes in het deeg met je vingers. Besprenkel het deeg met olijfolie en wat zout. Zorg ervoor dat de olijfolie in de kuiltjes loopt. Leg nu de plakjes courgette en de takjes rozenmarijn op de focaccia en bak deze 20 à 25 minuten tot ze goudgeel zijn. Voor je de focaccia’s opdient, besprenkel deze nog eens met wat olijfolie en wat grof zeezout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *