Waterkerssoep met grijze garnaaltjes en homemade croûtons

Niets zo heerlijk als een kom verse soep. Waterkers wordt volgens mij nog te weinig gebruikt dit terwijl het heel lekker is. Waterkers wordt ook wel “cresson” genoemd. Het heeft een wat mosterdachtige smaak en je kunt het zowel rauw als gekookt eten. Het is supergezond en zit boordevol vitamines. Ik serveer hier de soep met grijze garnaaltjes. Maar je kunt gerust dit vervangen door (gerookte) zalm. Waterkers en zalm zijn namelijk een match in heaven.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 l kippenbouillon (3 l water + 2,5 bouillonblokjes kip)
  • 2 bussels waterkers
  • 2 grote stengels wit van prei
  • 2 aardappelen
  • 3 uien
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 blaadje laurier
  • Scheutje room
  • Beetje boter
  • 125 g verse grijze garnalen
  • 4 sneden oud brood, in kleine blokjes gesneden
  • Peper en zout

Bereiding:

1) Snij eerst alle groenten. Begin met de ui, snij deze in grote stukken en zet aan de kant. Verwijder het groen van de prei en snij het witte gedeelte in grove stukken. Spoel de prei goed en laat nadien uitlekken in een vergiet. Schil de aardappels.

2) Spoel de waterkers. Trek de blaadjes van de steeltjes. Hou de steeltjes en blaadjes apart.

3) Laat wat boter smelten in een pot. Zorg dat deze niet aanbrandt! Stoof de ui aan in de boter. Wanneer de ui glazig is, voeg je de prei en de aardappelen toe.

4) Voeg nu de kippenbouillon toe. Niets gaat boven vers gemaakte kippenbouillon. Heb je dit niet, voeg dan 3 liter water toe gecombineerd met 2 à 3 bouillonblokjes van kip. Voeg eerst 2 blokjes toe en proef dan eens. Wil je nog wat meer smaak? Voeg dan een nog een halfje toe en bouw zo op.

5) Voeg ook de takjes verse tijm toe en het laurierblaadje. Laat de soep nu een half uurtje koken op een zacht vuurtje.

6) Voeg na een half uurtje de steeltjes van de waterkers toe en de helft van de geplukte blaadjes. Laat het geheel nog een dikke 5 minuten doorkoken. Mix nadien de soep. Kruid af met peper en zout

7) Neem enkele sneden oud brood en snij deze in gelijkmatige blokjes. Neem een grote pan en giet hier een royale scheut olijfolie in. Bak de stukjes brood gelijkmatig en laat nadien uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout.

8) Serveer de soep in diepe kom, voeg een scheutje room toe. Bestrooi met wat blaadjes en werk af met verse grijze garnalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *